Published: 2/8/2019 12:49:38 PM

This is a news from the Finwire news agency Disclaimer


Finwire about EcoRub AB: Gaming Corps och Ecorub senast i raden att avsluta dödsspiralfinansiering - ångrar ej avtal trots kurspress

Flera bolag har de senaste veckorna pausat sina så kallade dödsspiralfinansieringsavtal, senast i raden Ecorub och Gaming Corps. Ecorub valde att stoppa finansieringen på grund av en för stor press på aktien, men vd Åke Paulsson ångrar inte att den upptogs.

Miljöteknikbolaget rusade förra fredagen 35 procent på Spotlight sedan bolaget meddelat att man avstår från att ta ut mer pengar från finansieringsavtalen med Bracknor och European High Growth Opportunities Securitization Fund, EHGOSF.

Finansieringsformen, även omnämnd som dödsspiralfinansiering, bygger på snabba utbetalningar i utbyte mot ett skuldebrev som med kursrabatt konverteras till aktier. Till skillnad från ett vanligt konvertibellån sker inte konverteringen till en förutbestämd kurs eller avtalat datum, och långivaren sitter sällan länge på aktierna.

På grund av utspädningseffekten och uppläggets komplexitet har Oslobörsen hindrat bolag från att notera sig med hjälp av finansieringsformen, medan Nasdaq Stockholm utreder alternativet att observationsnotera bolag på First North som ingår dylika avtal.

Ecorub uppgav att bakgrunden till beslutet var att styrelsen bedömde att "nedgången i börskursen inte är kopplat till bolagets verksamhet och de projekt bolaget är involverade i utan beror på finansieringsformen".

- De [Bracknor och EHGOSF] säljer ut stora mängder aktier. Så fort aktien har gått upp några ören så säljer de ut jättemycket och det gör ju att det hela tiden blir en nedåtgående trend, utvecklar Åke Paulsson för Finwire.

Ecorub-chefen ångrar dock inte att finansiering upptogs, då bolaget enligt honom hade haft det svårt att få in pengar via en företrädesemission vid den tidpunkten. Vidare anser han att det har varit en billig och säker kapitalanskaffningsform.

- Har man ett avtal på att plocka in 2,5 miljoner kronor så får man 2,5 miljoner. Det är inget knussel med det. Däremot gör man en företrädesemission blir det ett lotteri, man har ingen aning vad som blir slutsumman om det blir något över huvud taget, resonerar han.

Under onsdagen meddelade även First North-noterade spelutvecklingsbolaget Gaming Corps att finansieringslösningen med Bracknor avslutas. Vd Juha Kauppinen kommenterade beslutet med att "den här typen av finansieringsform har kallats dödsspiralfinansiering, och i viss mån med rätta".

- Den innebär varje gång en utspädning av aktien och i värsta fall att aktiekursen pressas nedåt, inte nödvändigtvis till följd av marknadens tilltro eller inte tilltro till bolaget utan till följd av hur avtalet är utformat. Bolagsledningen anser att den här finansieringsformen aldrig borde införts då risken är för stor att den blir till nackdel för aktieägarna, skrev han i pressmeddelandet.

Aktören som har avtal med ovan nämnda företag och flera andra svenska småbolag är Alpha Blue Ocean, som förvaltar EHGOSF och vars grundare och vd Pierre Vannineuse även startade Bracknor. Han ogillar att kopplas samman med termen dödsspiralfinansiering och konstaterar att även hans verksamhet riskerar att förlora pengar i avtalen.

- Det är väldigt olyckligt för oss. Om ett bolag misslyckas så förlorar vi ofta stort eftersom vi bidragit med en större summa initialt och det tar ofta månader eller år att konvertera, säger han och tillägger:

- De flesta av bolagen vi investerar i är i behov av större summor som de inte kan få via traditionella instrument och kretsar.

Sedan Finwire började rapportera om finansieringsformen har även Cereno Scientific, Braincool och Aptahem pausat eller avslutat sina liknande finansieringsavtal.

Read more about EcoRub AB