Published: 8/31/2021 8:24:25 AM

This is a news from the Finwire news agency Disclaimer


Finwire about Beowulf Mining PLC: Beowulf Mining till regeringen: Gruvan kommer inte att påverka världsarvet

Prospekteringsbolaget Beowulf Mining skriver i ett brev till Näringsdepartementet att företagets planerade gruva i Norrbotten inte kommer att påverka världsarvet Laponia. Gruvan kommer att ligga på 3,4 mils avstånd från världsarvet och Beowulf Mining lutar sig mot att samma uppfattning getts av Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet.

"Det är helt uteslutet, och en orimlig uppfattning, att gruvan i sig kan ha någon direkt effekt på världsarvet. Gruvverksamheten kommer inte att vara möjlig att uppfatta inom Laponia", skriver prospekteringsbolaget i sitt brev.

ICOMOS och IUCN lyfter i sin tekniska bedömning fram att påverkan från gruvan ändå skulle kunna få effekter på rennäringen. Beowulf Mining menar att de skydds- och kompensationsåtgärder som avses innebär att det blir en begränsad effekt.

"Underlaget är tillräckligt för att nu besluta om bearbetningskoncession", skriver det brittisk-svenska bolaget som också pekar på att det redan bedrivs gruvdrift i området.
"Det faktum att det finns två befintliga gruvor som ligger betydligt närmare Laponia än nu aktuell gruva bekräftar också att det går att bedriva gruvverksamhet utanför Laponia utan att skada världsarvets värden."

Beowulf Mining lämnade in en ansökan om bearbetningskoncession till Bergsstaten den 25 april 2013. Frågan har legat på regeringens bord sedan 2015.

"Det kan inte anses rimligt att prövningen av samhällsviktiga verksamheter ska ta mer än 10 år i anspråk för ett projekt som är angeläget för att kunna tillgodose samhällets behov av högkvalitativ järnmalm. Regeringen måste nu fatta ett beslut i frågan om bolaget kan beviljas bearbetningskoncession. JIMAB har uppfyllt minerallagens krav för att beviljas bearbetningskoncession", skriver Beowulf Mining.

Read more about Beowulf Mining PLC