Published: 10/12/2021 7:50:22 AM

This is a news from the Finwire news agency Disclaimer


Finwire about Beowulf Mining PLC: Näringsministern vill se mer gruvor i Sverige

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) vill se över minerallagen för att möjliggöra fler gruvor i Sverige, vilket krävs om bilparken skall ställas om till elbilar. Det rapporterar SVT.

I Europa konsumeras cirka en fjärdedel av världens råvaror, men produktionen motsvarar bara cirka 3 procent. Det vill EU ändra på och nu uppger även regeringen detta.

"Vi behöver mer förnybar energi, vi kommer behöva elektriska bilar och vi kommer ha en industri som kan tillverka stål utan kol, och då kommer det att krävas att vi bidrar och det är grunden för de här utredningarna", säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Branschorganisationen Swemin bedömer att det kommer att behövas sex gånger mer metaller och mineraler till 2050. Återvinningen löser endast 15-20 procent av det behovet. Organisationen vill således att fler värden skall vägas in i tillståndsprocessen gör gruvor, däribland andra värden än den lokala påverkan på biologisk mångfald.

"Här måste man väga in klimatnytta och det ekonomiska värdet av gruvnäringen", säger Maria Sunér, vd Svemin, i en kommentar.

Beowulf Mining har väntat flera år på att regeringen skall fatta beslut om att bolaget skall få bryta malm i Norrbotten.

Read more about Beowulf Mining PLC