Press release from Companies

Published: 2019-11-26 09:04:11

QuiaPEG Pharmaceuticals Holding AB: Kvartalsredogörelse för perioden januari - september 2019

QuiaPEG Pharmaceuticals Holding AB (publ) är moderföretag i en koncern som tillsammans med dotterföretaget QuiaPEG Pharmaceuticals AB bedriver verksamhet inom forskning och utveckling samt kommersialisering av läkemedel baserat på en proprietär plattform, Uni-Qleaver®. Bolaget utvecklar förbättrade och patenterbara former av läkemedel, som är under utveckling eller som redan godkänts av läkemedelsmyndigheter. Dessa förfinade och förbättrade former av läkemedel bygger på bolagets unika patentsökta teknologiplattform, Uni-Qleaver®.

Bolagets aktie är noterat på Spotlight Stock Market sedan 29 mars 2017. Koncernen startade sin nya verksamhetsinriktning efter årsstämman 29 mars 2017.  Jämförelsesiffror inom parentes avser räkenskaper från föregående år.

Tredje kvartalet 2019

Koncernen

  • Nettoomsättning för första kvartalet 2019 uppgick till 0 (0) KSEK
  • Rörelseresultatet uppgick till –6 921 (-1 469) KSEK
  • Räntekostnaderna uppgick till -507 (-124) KSEK
  • Periodens resultat efter skatt uppgick till -6 797 (-1 593) KSEK
  • Likvida medel i koncernen uppgick till 10 737 (6 342) KSEK

Moderföretaget

  • Rörelseresultatet uppgick till -1 839 (-171) KSEK liksom rörelsekostnaderna.
  • De likvida medlen i moderföretaget uppgick till 8 357 (3 293) KSEK.

De första nio månaderna 2019

Koncernen

  •  Nettoomsättning för de första nio månaderna 2019 uppgick till 0 (0) KSEK
  •  Rörelseresultatet uppgick till -12 864 (-5 616) KSEK
  •  Räntekostnaderna uppgick till -944 (-407) KSEK
  •  Periodens resultat efter skatt uppgick till -13 807 (-6 023) KSEK
  •  Likvida medel i koncernen uppgick till 10 737 (6 342) KSEK

Moderföretaget

  •  Rörelseresultatet uppgick till -2 410 (-1 339) KSEK liksom rörelsekostnaderna.
  •  De likvida medlen i moderföretaget uppgick till 8 357 (3 293) KSEK.

Verksamhetsåret 2019

Verksamheten har varit inriktad på utveckling, patenteringsarbete och affärsutveckling. Under första kvartalet 2019 har en patentansökan inom området antikroppsläkemedel lämnats in till amerikanska patentverket USPTO. Ytterligare patent har beviljats i USA, EU, Kanada samt i Australien.

I mitten av februari 2019 säkerställde moderföretaget QuiaPEG Pharmaceuticals Holding AB finansiering via en riktad nyemission på 7 000 KSEK till de befintliga aktieägarna investerargruppen Nyenburgh Holding B.V, Gerard Dal och Johan Torell.

I juli genomfördes en riktad nyemission av aktier på 3 MSEK och en riktad konvertibelemission om 12 MSEK, summa 15 MSEK före emissionskostnader, i syfte att öka takten i utvecklingsarbetet samt de strategiska initiativen i verksamheten.

VD kommentar

Det tredje kvartalet präglades av en positiv utveckling av läkemedelsprojektet QPG-1029 (peg-liraglutid), beviljade patent i EU, USA och Kanada samt en kapitalisering som tillförde bolaget ca 15 MSEK. Därutöver har arbetet med att utlicensiera QPG-1029 för den kinesiska marknaden påbörjats på allvar genom att en rådgivningsfirma baserad i Shanghai, specialiserad på licensaffärer, anlitats för ändamålet. Därmed kommer identifiering och utvärdering av redan etablerade kontakter och av nya potentiella licenstagare samt kommande förhandlingar ske på ett tidseffektivt och strukturerat sätt.

Läkemedelsprojektet QPG-1029, som är en förbättrad version av det befintliga läkemedlet liraglutid för behandling av diabetes och fetma, har avancerat och vi har nu, med hjälp av olika samarbetspartners i Europa, förhoppningsvis lagt grunden för att framgångsrikt kunna avsluta återstående djurstudier som ska visa s.k. proof-of-principle (bl.a. effektdata) för projektet.

För att bättre koordinera arbetet på laboratoriet i Uppsala med pågående och framtida projektspecifika aktiviteter, bl.a. tillverkning av material, dokumentation etc. för kommande studier i djur och människa, rekryterades Dr. Cecilia Kemi till posten som Chief Operating Officer. Vi är mycket glada över att få välkomna Cecilia till bolaget!

I juli månad avslutades en kapitalisering som bestod av en riktad nyemission av aktier om cirka 3 MSEK till kursen 3,55 SEK och en riktad konvertibelemission om cirka 12 MSEK. Vi valde denna kapitaliseringsform för att den innebar en mycket begränsad utspädning för befintliga aktieägare eftersom vi ser framför oss flera potentiellt värdehöjande milstolpar under det kommande året. Dessutom kunde den genomföras snabbare och till en lägre kostnad än en företrädesemission. Löptiden på konvertibellånen är två år med marknadsmässig ränta men långivarna har en lock-up avseende lånen under det första året vilket innebär att de inte kan konvertera lånen under den perioden. Däremot har bolaget full flexibilitet att, när som helst, återbetala lånen. Efter ett år har långivarna möjlighet att konvertera hela eller delar av lånen till antingen kursen 6,50 SEK eller till 10 procents rabatt till en volymviktad genomsnittskurs.

QuiaPEG deltog under oktober månad på den stora branschkonferensen World ADC i San Diego. ADC (Antibody Drug Conjugates), är ett snabbväxande område för utveckling av målsökande cancerläkemedel, där det föreligger ett stort behov av nya och innovativa kemiska linkers, av det slag som Uni-Qleaver® kan tänkas utgöra. Många nya kontakter etablerades och vi kunde konstatera att efterfrågan är stor på nya infallsvinklar vad gäller kemiska linkers. Vidare deltog vi under november månad på CphI i Frankfurt samt BioEurope i Hamburg. Sammanfattningsvis har bolaget nu arbetat upp ett mycket bra intresse och en god medvetenhet om QuiaPEG, QPG-1029 och Uni-Qleaver®. I takt med att ytterligare pre-kliniska resultat genereras kommer vi förhoppningsvis allt närmare en licensaffär som är det ultimata beviset på att vi kan leverera aktieägarvärde.

Efter rapportperiodens utgång slöts ett Material Transfer Agreement (MTA) mellan QuiaPEG och Chongqing PEG-BIO Biopharm Co., Ltd., (PEG-BIO). Avtalet ger PEG-BIO rätten att under en begränsad tid låta utvärdera en skräddarsydd linker ur Uni-Qleaver® biblioteket tillsammans med en specifik kandidatsubstans i PEG-BIOs pipeline. Målsättningen är att förbättra kandidatsubstansens farmakokinetiska egenskaper med hjälp av den skräddarsydda och frisättningsbara linkern. För rätten att utvärdera den skräddarsydda linkern under en begränsad tid erhåller QuiaPEG en mindre summa pengar. Om utvärderingen faller väl ut är parterna överens om att inleda förhandlingar om ett licensavtal. Avtalet är ett kvitto på att våra aktiviteter och goda kontakter i Kina börjar bära frukt.

Vi går nu in i en intensiv och spännande period där vi inväntar resultat från både pre-kliniska djurstudier och våra ansträngningar i Kina med syftet att sluta ett licensavtal för QPG-1029. Därutöver har vi pågående diskussioner med internationella läkemedelsbolag som önskar förbättra specifika substansers farmakokinetiska egenskaper och därför är intresserade av att köpa en licens till Uni-Qleaver®. Dessa diskussioner visar på skalbarheten i vår unika teknologiplattform och möjligheten att skapa intäkter både på kort och lång sikt.

Med vänliga hälsningar,

Marcus Bosson

Verkställande direktör

Väsentliga händelser för rapportperioden

  •  En riktad nyemission av 2 058 824 aktier och 2 058 824 teckningsoptioner genomfördes i mitten av februari. Emissionen tillförde Bolaget 7 000 KSEK. Teckningsoptionerna gavs ut utan vederlag och har en löptid om nio månader. Teckningskursen för teckningsoptionerna uppgår till 3,40 kronor. Vid fullt framtida utnyttjande av teckningsoptionerna skulle Bolaget tillföras ytterligare 7 000 KSEK.
  •  En patentansökan inom det snabbväxande området Antibody Drug Conjugates, ADC, inlämnades till det amerikanska patentverket (USPTO) under mars månad. Ett beviljande av ansökan kommer innebära att QuiaPEG erhåller ett patentskydd åtminstone t.o.m. 2038.
  •  I slutet av mars meddelade det australiska patentverket att QuiaPEG har erhållit ”Notice of Acceptance” för en tidigare inlämnad patentansökan.
  •  QuiaPEG blev utvalt att presentera Bolagets teknologiplattform Uni-Qleaver®, på ChinaBio® Partnering i Shanghai den 8-9 maj och, förutom att presentera Uni-Qleaver®, genomfördes även ett stort antal på förhand inbokade affärsmöten.
  •  Bolaget erhöll under april en s.k. ”Notice of Allowance” av det amerikanska patentverket (UDPTO) rörande en tidigare inlämnad patentansökan.
  •  Vid årsstämman 29 maj beslutades om nyemission av aktier med betalning genom kvittning till Bert von Kantzows stiftelse respektive Hans von Kantzows stiftelse. Teckning skedde direkt i stämmoproto­kollet och teckningskursen uppgick till 4,21 SEK. Registrering av nyemission genomfördes 1 juli vilket innebär att QuiaPEG Pharmaeutical Holding ABs aktiekapital har ökats med 320 664 SEK till 27 950 375 SEK genom emission av 356 293 nya aktier.
  •  I juli genomfördes en riktad nyemission av aktier på 3 MSEK och en riktad konvertibelemission om 12 MSEK, summa 15 MSEK före emissionskostnader, i syfte att öka takten i utvecklingsarbetet samt de strategiska initiativen i verksamheten. Registrering av nyemission skedde den 29 juni, vilket innebär att QuiaPEG Pharmaeutical Holding ABs aktiekapital har ökats med 760 561 SEK till 28 710 936 SEK genom emission av 845 068 nya aktier.
  •  Likaledes i juli beviljade EU ytterligare ett patent till Bolaget.

  •  Även i Kanada beviljades ett patent. 

Väsentliga händelser efter rapportperiodens utgång

  •  I oktober utsågs Dr. Cecilia Kemi till Chief Operating Officer (COO). Dr. Kemi har en M Sc från Umeå Universitet och en PhD i lungmedicin och allergologi från Karolinska Institutet, och har de senaste 15 åren tillägnat sig en bred erfarenhet från ett antal olika terapiområden. Dr. Kemi kommer närmast från läkemedelsföretaget Novartis, där hon var projektledare för Novartis Nordics Pharmas samtliga kliniska PhIV-studier. Hon är medförfattare till mer än tio vetenskapliga studier.

     
  •  QuiaPEG undertecknade i slutet på oktober ett MTA (Material Transfer Agreement) med Chongqing Biopharm Co., Ltd., (PEG-BIO) som ger PEG-BIO rätten att under en begränsad tid låta utvärdera en skräddarsydd linker ur Uni-Qleaver®-biblioteket tillsammans med en specifik kandidatsubstans i PEG-BIOs pipeline. För denna rätt erhåller QuiaPEG en mindre ersättning.

  •  Totalt utnyttjades 294 118 teckningsoptioner av serie T1 2019 (emitterade genom styrelsebeslut den 1 februari 2019) för att teckna 294 118 nyemitterade aktier i QuiaPEG. Genom utnyttjandet av teckningsoptionerna ökade aktiekapitalet i QuiaPEG från 28 710 936 kronor till 28 975 642,20 kronor. Antalet aktier i QuiaPEG ökade från 31 901 040 stycken till 32 195 158 stycken. Utspädningseffekten av de nya aktierna uppgick till ca 0,91 procent.

KOMMENTARER TILL UTVECKLING AV KONCERNENS RESULTAT OCH STÄLLNING

Under årets första nio månader 2019 har arbetet inom utvecklingsprojekten fortsatt i samma takt som planerats. Aktiverat arbete för egen räkning med patent uppgick till 2 806 (4 949) KSEK. Föregående år aktiverades även utvecklingskostnader för egen räkning under januari till september med 2 421 KSEK.

Rörelsens kostnader uppgick till 15 650 (10 565) KSEK varav personalkostnaderna var 3 842 (4 043) KSEK. Antalet anställda har under kvartalet varit 4 (4) personer.

Räntekostnader för lån uppgick till 944 KSEK vilket var ökning med 537 KSEK jämfört med motsvarande period 2018 efter det nya lånet på 1 000 KSEK från Almi som togs i augusti 2018, samt konvertibellånet som togs i juli 2019.

Periodens resultat uppgick till -13 807 (-6 023) KSEK.

Kassaflöde

Kassaflödet från den löpande verksamheten under årets första nio månader uppgick till -11 281 (-5 397) KSEK.

Investeringar i immateriella anläggningstillgångar uppgick till 3 187 (5 061) KSEK och investeringar i materiella anläggningstillgångar var 604 (167) KSEK.

De första två långfristiga lånen från Almi Företagspartner AB började amorteras ned i mars 2018 och det tredje lånet började amorteras i mars 2019, vilket innebär att befintliga lån har minskat med 573 KSEK. Samtidigt tillkommer konvertibellånet på 12 000 KSEK vilket ger en nettoökning av lånen under årets första nio månader och en lånesumma sista september på totalt 13 954 KSEK.

Den riktade nyemissionen i februari 2019 inbringade netto 7 000 KSEK efter avdrag för kostnader. Nyemissionen från juli 2019 kopplad till konvertibellånet gav en ökning av kassan och Eget kapital på 3 000 KSEK, efter avdrag för kostnader.

Periodens kassaflöde uppgick till 7 855 (479) KSEK och de likvida medlen uppgick till 10 737 (6 342) KSEK.

Granskning av revisor

Delårsrapporten har inte granskats av företagets revisor.

Aktien

  •  I november 2017 genomfördes en riktad nyemission som utökade antalet med 1 621 621 aktier till 22 640 855 med samma kvotvärde som tidigare, 0,90 kr per aktie.
  •  Vid riktade nyemissionen i slutet av april 2018 utökades antalet aktier med 6 000 000 aktier till totalt 28 640 855 med samma kvotvärde som tidigare.
  •  Vid riktade nyemissionen i mitten av februari 2019 utökades antalet aktier med 2 058 825 aktier till totalt 30 6699 680 med samma kvotvärde som tidigare 0,90 kr per aktie.
  •  Alla aktier har lika rösträtt och lika rätt till del i företagets vinst och tillgångar. Aktien handlas på Spotlight Stockmarket under QUIA, ISIN-nummer SE0001384850.

Nästa rapport

Bokslutskommuniké för januari – december 2019 publiceras den 6 mars 2020.

Delårsrapport för perioden januari - mars 2020 publiceras 26 maj 2020.

Denna information är sådan information som QuiaPEG Pharmaceuticals Holding AB (publ) är skyldig att offentligöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 26 november 2019. 

Läs mer hos Cision
Read more about QuiaPEG Pharmaceuticals Holding AB