Press release from Companies

Published: 2020-02-11 11:24:33

QuiaPEG Pharmaceuticals Holding AB: QuiaPEG presenterar positiva prekliniska resultat för QPG-1029

QuiaPEG Pharmaceuticals Holding AB (publ) ("QuiaPEG"), som utvecklar versioner av kliniskt validerade eller redan godkända läkemedel, presenterade idag positiva resultat från en preklinisk studie i forskningsprojektet QPG-1029 (pegylerat liraglutid), för behandling av typ 2-diabetes och övervikt. Studien utvärderade de farmakokinetiska egenskaperna hos QPG-1029 efter intravenös och subkutan administrering i råtta.

Resultaten från den prekliniska studien visar för första gången att QPG-1029 kan tas upp i blodcirkulationen efter subkutan injektion (under huden) och att läkemedlet liraglutid frisätts i blodplasma efter både intravenös (i blodet) och subkutan administrering. Halveringstiden av liraglutid i plasma var signifikant förlängd efter administrering av QPG-1029 jämfört med direkt administrering av liraglutid, vilket är önskvärt och i enlighet med förväntningarna.

"Med dessa positiva resultat som grund blir det mycket intressant att utvärdera effekten av QPG-1029 på aptit och vikt i vår proof-of-concept studie", säger Cecilia Kemi, Chief Operating Officer.

Resultaten validerar bolagets teknologiska plattform Uni-Qleaver®. De farmakologiska egenskaperna hos QPG-1029 stämmer överens med målsättningen att kunna utveckla en behandling for typ 2-diabetes och övervikt med dosadministrering varje vecka, istället för dagligen som är fallet för liraglutid. Detta besparar patienterna besväret av dagliga injektioner, samtidigt som behandling med QPG-1029 förväntas ge jämnare nivåer av liraglutid i blodplasma vilket kan leda till färre och mildare biverkningar och samtidigt förbättra den kliniska effekten.

Resultaten innebär att QuiaPEG fortsätter utvecklingsprogrammet för QPG-1029. Efter utvärdering av behandlingseffekten i proof-of-concept studien kommer farmakokinetiska studier med upprepad dosering samt toxikologi- och säkerhetsstudier att genomföras innan det kliniska programmet kan starta.

Liraglutid är ett godkänt läkemedel med en årlig försäljning på cirka 4 miljarder dollar och grundpatentet går ut under 2022. Liraglutid har utvecklats av Novo Nordisk och säljs under varumärkena Victoza och Saxenda inom indikationerna typ 2-diabetes och övervikt.

Över en halv miljard individer globalt är drabbade av diabetes, där de allra flesta har typ 2-diabetes. Marknaden för diabetesläkemedel beräknades år 2015 till 31 miljarder dollar (GlobalData) och den årliga tillväxten beräknas vara cirka 6,5% fram till 2025.

För mer information, vänligen kontakta:

Marcus Bosson, verkställande direktör

Tel: +46-70-693 1253

E-post: marcus.bosson@quiapeg.com

Denna information är sådan information som QuiaPEG Pharmaceuticals Holding AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 11 februari, 2020.

Om QuiaPEG

QuiaPEG Pharmaceuticals Holding AB (publ) är ett utvecklingsbolag för läkemedel baserat på en patenterad s.k. drug delivery-plattform, Uni-Qleaver®. Bolaget utvecklar förbättrade och patenterbara former av läkemedel under utveckling eller som redan godkänts av läkemedelsmyndigheter. Dessa förfinade och bättre former av läkemedel bygger på bolagets unika och patenterade teknologiplattform. Bolaget är listat på Spotlight (ticker: QUIA).

Läs mer hos Cision
Read more about QuiaPEG Pharmaceuticals Holding AB