Press release from Companies

Published: 2021-04-19 08:00:00

Miris Holding AB: Miris introducerar utvidgad strategi för verksamheten

Ledningen i Miris Holding AB (publ) (”Miris” eller ”Bolaget”) har tagit fram struktur för en utvidgad strategi fram till och med 2025. Utöver arbetet att fortsatt etablera och bredda marknaden innefattar den utvidgade strategin att utveckla nästa generations Human Milk Analyzer (HMA), introducera en ny affärsmodell och att lansera ett beräkningsverktyg för fastställande av mängden näring som bröstmjölk behöver berikas med baserat på analyssvaren från Miris HMA. Arbete med ISO13485-certifiering och IVDR-registrering är även de strategiskt viktiga projekt som kommer fortgå under 2021 och 2022.

Strategin kommer finansieras med nettolikviden från den företrädesemission som offentliggjordes i separat pressmeddelande. Med nästa generations analysinstrument kombinerat med en omläggning av affärsmodellen till betalning per analys och licensintäkter från beräkningsverktyg, bedömer Miris att Bolagets globala marknadspotential kommer växa från 3 – 4 MDSEK, till 10 – 11 MDSEK, beräknat per 5-årsperiod.

Bakgrund

Miris har med sin utrustning för bröstmjölksanalys varit med och utvecklat marknaden för individuell berikning för prematura barn globalt. De senaste fyra åren har Miris genomfört stora strategiska förändringar inklusive omläggning av Bolagets försäljningsstrategi och kommunikationsstrategi samt optimering av Bolagets produktportfölj och marginaler. Den pågående utvecklingen av marknaden fortsätter vidare med oförminskad styrka. Parallellt tas nu ytterligare strategiskt viktiga steg för att möta den växande marknaden, att öka lönsamheten och befästa Bolagets ledande ställning inom humanmjölksanalys globalt.

Miris HMA introducerades på den kliniska marknaden 2006 och revolutionerade då den nutritionsvård som kan ges de prematura barnen. Miris HMA möjliggjorde regelbunden analys av bröstmjölk direkt på neonatalvårdsavdelningar och gav på så sätt kliniker ett verktyg för att säkerställa att rätt mängd berikning ges till var enskilt prematurt barn. Den svenska marknaden var snabb att anamma den nya tekniken och den internationella marknaden har sakta men säkert börjat anpassa sig till denna nya metod för berikning av bröstmjölk. Ett viktigt kliv in på den globala marknaden togs i och med FDA-godkännandet i 2018 som säkerställer Miris som enda kliniskt godkända analysinstrument för analys av bröstmjölk i både Europa och USA.

Marknaden har utvecklats stadigt, men enbart kritiska uppdateringar har skett för Miris HMA och Miris övriga produktportfölj. ”Det är nu dags att ta all kunskap vi har upparbetat under åren och använda denna till att ytterligare utveckla vår affärsstrategi” säger Miris VD, Camilla Sandberg. ”Vi besitter unik kunskap om marknaden och har möjlighet att utveckla precis det som kunden behöver och vill ha, vilket ger oss en stor fördel. Efter allt vi har åstadkommit de senaste åren tar vi nu nästa steg för Miris som bolag och för att ytterligare förbättra förutsättningarna för individuell nutrition inom neonatalvården” fortsätter Camilla.

Den utvidgade strategin i sammandrag

I den utvidgade strategin ingår att utveckla nästa generations HMA. Detta görs både för att fylla kunders önskan om helautomatiska lösningar och direktkoppling mot journalsystem, samt att ge möjlighet för Miris att utveckla en ny affärsmodell. Det nya konceptet kommer att bygga på en modell där kunden betalar mindre för den initiala investeringen i instrument och istället betalar en högre avgift per analys än idag, en form av abonnemangsmodell. Detta möjliggör en högre intäkt per kund över tid och en större flexibilitet i det erbjudande Bolaget kan ge olika kunder. Den nya affärsmodellen kommer introduceras i samband med lansering av nästa generation HMA som förväntas lanseras 2024/2025. ”Det är viktigt att påpeka att denna utveckling kommer ske parallellt med den fokuserade etableringen av marknaden som har pågått de senaste åren. Vår bedömning är att vi har en unik möjlighet att fortsatt bygga marknad samtidigt som vi långsiktigt kan förbättra förutsättningarna för våra kunder och Bolaget” säger Camilla.

Ett ytterligare strategiskt steg är att introducera ett beräkningsverktyg för beräkning av berikningen av bröstmjölken baserat på analyssvaren från Miris HMA. ”Idag använder våra kunder i stor utsträckning egna beräkningsuppställningar för att beräkna berikningsbehov utifrån analyssvar. Flertalet av våra kunder efterlyser ett beräkningsverktyg som kan säkerställa kvalitén och samtidigt underlätta dessa beräkningar. Med ett beräkningsverktyg lägger vi till ytterligare en produkt i Miris portföljen som underlättar övergången till individualiserad berikning för kunden” säger Camilla. Beräkningsverktyget kommer att säljas genom licensavtal och generera ytterligare en återkommande intäkt per kund för Bolaget.

Arbetet med ISO13485-certifiering och IVDR-registrering är även dessa strategiskt viktiga projekt som kommer fortgå under 2021 och 2022. Dessa projekt är av stor vikt för Miris som medicintekniskt bolag och kommer ge Bolaget ett viktigt försprång över framtida konkurrenter. Det kommer även fortsätta säkerställa den höga kvalité som Bolaget står för på marknaden.

Med nästa generations analysinstrument kombinerat med en omläggning av affärsmodellen till betalning per analys och licensintäkter från beräkningsverktyg, bedömer Miris att Bolagets globala marknadspotential kommer växa från 3 – 4 miljarder kronor, till 10 – 11 miljarder kronor, beräknat per 5-årsperiod. ”Miris är i en unik position på marknaden. Ingen annan har mer kunskap än vi om vad kunden önskar och behöver. Med dessa projekt fortsätter Miris möta kundernas behov och leda utvecklingen av marknaden. Samtidigt ger dessa strategiska steg oss en unik möjlighet att öka lönsamheten i våra affärer, något jag ser som ytterst viktigt” avslutar Camilla.

Relaterade pressmeddelanden:


Denna information är sådan som Miris Holding är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2021-04-19 08:00 CET.

För mer information:
Camilla Myhre Sandberg, VD Miris Holding AB. Mobil: +46 18 14 69 07, E-post: 
camilla.sandberg@mirissolutions.com

Om Miris:
Miris är ett globalt MedTech bolag som utvecklar och säljer utrustning och förbrukningsartiklar för analys av humanmjölk. Försäljning sker i första hand till neonatalavdelningar, mjölkbanker och forskningsinstitutioner i hela värden. Miris vision är att alla nyfödda barn skall ha samma tillgång till sjukvård för att säkerställa bästa möjliga start i livet. I december 2018 erhöll bolaget marknadsgodkännande från amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) för Miris Human Milk Analyzer™ (Miris HMA™). Missionen är att bidra till ökad global neonatal hälsa genom att tillhandahålla individuell nutrition baserad på humanmjölk. Miris Holding AB är noterat på Spotlight Stock Market.

Läs mer hos Cision
Read more about Miris Holding AB