Press release from Companies

Published: 2021-05-05 08:30:00

SelectImmune Pharma AB (publ): Unik genetikstudie kan utgöra basen för individanpassade behandlingar

Alla individer är inte lika känsliga för infektioner, vilket tydligt visats i samband med coronapandemin. Mottagligheten för smitta varierar och sjukdomen blir extra svår hos vissa individer. Detta gäller såväl virusinfektioner som infektioner orsakade av bakterier. De känsligaste individerna behöver diagnosticeras och erbjudas nya behandlingar.

Vid Lunds universitet drivs ett långsiktigt arbete för att kartlägga genetiska orsaker till infektionskänslighet. I ett nationellt projekt omfattande ca 30 svenska barnkliniker har DNA-prover och kliniska data insamlats från spädbarn med tidiga febrila infektioner.  Målet är att hitta genetiska orsaker som förklarar den stora variationen i sjukdomskänslighet och att koppla dessa till utvecklingen av ny diagnostik och nya behandlingsmetoder.

En vanlig svår bakteriell infektion hos spädbarn är njurbäckeninflammation, och antibiotikabehandling av dessa infektioner blir allt mer komplicerad på grund av resistensutveckling. SelectImmune Pharma utvecklar immunterapier som alternativ eller komplement till antibiotika. Immunsvaret är överaktivt vid svår njurinfektion; så överaktivt att det kan förstöra njurvävnaden. I djurmodell har immunterapi i form av interferens med siRNA och inflammationsblockerare visats hindra både njursjukdom och sepsis.

De genetiska studierna utgör basen för att identifiera patienter, som är lämpliga för dessa nya behandlingar. Tack vare omfattande datainsamling och klinisk precision kan arbetet hjälpa till att diagnosticera de patienter, som skulle ha bäst nytta av immunterapi-behandling, för att hindra ett svårt sjukdomsförlopp och minska risken för framtida kroniska skador.

’’Vi är stolta att ha kunnat genomföra denna omfattande studie på små barn med svåra infektioner’’, säger Therese Rosenblad, biträdande överläkare i barnnefrologi, Lunds Universitetssjukhus.

”Det är viktigt att tämja de farliga delarna av immunsvaret utan att minska försvaret mot infektioner. Genetiken är ett viktigt verktyg i detta arbete’’, säger Catharina Svanborg, seniorprofessor vid Lunds Universitet och styrelseordförande, SelectImmune Pharma.

 

För mer information, kontakta:

Catharina Svanborg

Tel: +46 709 42 65 49

E-post: catharina.svanborg@med.lu.se

Gabriela Godaly

Tel: +46 733 381 344

E-post: gabriela.godaly@med.lu.se

 

SelectImmune Pharma är ett läkemedelsbolag vars aktier är noterade på Spotlight Stock Market. Bolagets mål är att driva utvecklingen av nya infektionsterapier, som genom stimulans av immunsystemet kan erbjuda alternativ till antibiotika.

Bakteriella infektioner drabbar stora delar av befolkningen och blir allt svårare att behandla på grund av ökande antibiotikaresistens. SelectImmune Pharma utvecklar immunterapier som kan komplettera eller ersätta antibiotika. Urinvägsinfektioner (UVI) är en av världens vanligaste infektionssjukdomar som drabbar ca 150 miljoner personer varje år. Behovet av alternativa behandlingar mot bakteriella infektioner är idag mycket stort liksom potentiella marknader.

Läs mer hos Cision
Read more about SelectImmune Pharma AB (publ)