Reports

Published: 2022-11-18 15:45:25

PharmaLundensis AB: Kvartalsrapport 2022-07-01 till 2022-09-30

1. Sammanfattning

2022-01-01 – 2022-09-30 (9 månader)

  • Nettoomsättningen uppgick till 0 SEK (0).

  • Resultatet efter finansiella poster uppgick till -2 559 435 SEK (-2 078 241).

  • Resultatet per aktie* uppgick till -0,09 SEK (-0,07).

  • Soliditeten uppgick per 2022-09-30 till 27,0 %.

2022-07-01 – 2022-09-30 (3 månader)

  • Nettoomsättningen uppgick till 0 SEK (0).

  • Resultatet efter finansiella poster uppgick till -627 082 SEK (-680 508).

  • Resultatet per aktie* uppgick till -0,02 SEK (-0,02).

* Periodens resultat dividerat med 29 778 681 (27 757 777) utestående aktier.

  • Arbetet med Minievaporatorn har gått bra framåt, och den bedöms nu bara vara veckor ifrån att kunna levereras till första kund.

  • Första Minievaporatorn har hyrts ut till ett mindre biotechbolag i mellansverige. De har meddelat att de sannolikt även vill ha en andra maskin om deras tester av maskinen faller väl ut.

  • Den första kunden kommer att fungera som ett demonstrationsbolag, som kan visa upp sin maskin för andra potentiella kunder.

  • PharmaLundensis har fått en förfrågan från en region om användning av EcoFilter för att eliminera utsläpp av antibiotika från ett nytt sjukhus. Potentialen är stor då det finns närmare 100 sjukhus i Sverige, som alla släpper ut antibiotika.

2. Väsentliga händelser under tredje kvartalet 2022

A. Status på Minievaporatorn
Minievaporatorn har under perioden slutmonterats och styrprogrammet har färdigställts. Apparaten har testats och mindre buggar i programmet har identifierats och rättats. Programmets påfyllningssekvens för evaportanken har skrivits och testats och fungerar nu bra. Minievaporatorn kommer inledningsvis att värmas upp genom en varmvattenberedare. I ett senare skede kommer den att bytas till en värmepump för att spara elektricitet. Varmvattenberedare har inköpts och inpassats i systemet. Det bedöms kvarstå ytterligare några veckors testning och justering innan första maskin kan levereras till kund.

B. Har hyrt ut första Minievaporator

PharmaLundensis har skrivit avtal med ett företag om uthyrning av den första Minievaporatorn. Företaget som hyr maskinen är ett mindre biotech bolag i mellansverige. De kommer att erhålla den första maskinen när den är klar. Inledningsvis kommer man att genomföra testningar av maskinens funktion och om de faller väl ut övergår avtalet i reguljär uthyrning. Den ekonomiska storleken på avtalet är rätt begränsad, eftersom hyrande bolag kommer att fungera som demonstrationsbolag som kan visa upp sin Minievaporator för andra intresserade, potentiella kunder i framtiden. Man har vidare sagt att man kan komma att behöva en andra Minievaporator för att behandla deras framtida avfall. Denna maskin kommer i så fall att hyras ut till ordinarie pris.

C. Insynshandel
VD Staffan Skogvall förvärvade sammanlagt
237 348 PharmaLundensis aktier under augusti – oktober 2022 på Spotlight Stock Market.

3. Väsentliga händelser efter periodens utgång

A. Förfrågan om EcoFilter till nytt sjukhus
PharmaLundensis har fått en förfrågan från en region om användning av EcoFilter för att eliminera utsläpp av antibiotika från ett nytt sjukhus som man planerar. Man överväger att installera en småskalig antibiotikarening på det nya sjukhuset, och vill ha reda på vad som behöver läggas in i ritningarna för att möjliggöra installation av PharmaLundensis EcoFilter system. Mer specifikt undrar man hur mycket yta som ska avsättas om man väljer att investera i EcoFilter samt om det krävs andra förberedelser i VA-systemet för att tillämpa PharmaLundensis reningsanläggning.

Vi svarade att det krävs att sjukhuset har ett separat avloppssystem där det kan förekomma antibiotika, dvs patienttoaletterna samt vissa vaskar och sköljar. Vidare föreslog vi att de sätter upp en arbetsgrupp med representanter från regionen, PharmaLundensis samt något kommunalt reningsverk för att förbereda en testanläggning och köra den med avloppsvatten från en avdelning av deras befintliga sjukhus. Vi avvaktar vidare information om ifall de bestämmer sig för att installera antibiotikarening med EcoFilter, eller ej.

Det finns närmare 100 sjukhus i Sverige som släpper ut tonvis med antibiotika orenat i naturen varje år. PharmaLundensis har ett brett patentskydd för vårt EcoFilter system, både i Sverige och de nordiska grannländerna.

Fortsatt arbete med bolagets behandling mot kronisk bronkit och KOL
Bolagets arbetet med den effektiva kvicksilverbindande substansen som vi bedömer kan bli en utmärkt behandling mot luftvägssjukdomarna kronisk bronkit och KOL har fortsatt i långsam takt. Då bolaget erhåller regelbundna, större intäkter från Minievaporatorn kommer detta projekt att växlas upp.

Kronisk bronkit och KOL är snarlika sjukdomar, vilket märks tydligt genom att KOL inledningsvis brukar uppvisa bronkit symptom i form av hosta och slem. Först i ett senare skede tillkommer andnöd, varvid sjukdomen då övergått till KOL. Vi anser att dessa lungsjukdomarna, och även kroniskt trötthetssyndrom, har samma grundorsak, nämligen kvicksilverånga från tobaksrök och/eller luftföroreningar, och skall behandlas på samma sätt, det vill säga med substanser som binder upp och utsöndrar kvicksilver från kroppen.

4. VD kommenterar

Arbetet med Minievaporatorn har gått bra framåt, och den bedöms nu bara vara veckor ifrån att kunna levereras till första kund. Maskinen kommer att levereras med en varmvattenberedare för uppvärmning. I ett senare skede kommer denna att bytas ut mot en värmepump för att minska energiförbrukningen. Det krävs dock lite ytterligare anpassningar och justeringar innan värmepumpen kan användas. Vi planerar att leverera kundens andra Minievaporator med en värmepump, och i samband med det även anpassa den första maskinen till pumpen.

Efter att första Minievaporatorn levererats avser vi att låta tillverka ytterligare tre maskiner. En av dem skickas till första kund som deras andra maskin, en behåller vi själva för att kunna testa framtida kunders avfallsvatten, och den tredje ska vara redo att skickas till någon ny kund. När vi kontaktar möjliga kunder kommer vi att erbjuda att testa deras avfallsvatten med vår Minievaporator för att bestämma hur mycket volymen kan minska, och därmed vilka besparingar de kan göra. Vi bedömer att de flesta företag kan minska avfallsvolymen med mer än 90 %. Målsättningen är att hyra ut 10 Minievaporatorer under kommande år, och ett femtiotal maskiner under de närmaste 3 åren. Om det lyckas kommer dessa intäkter att kunna finansiera merparten av PharmaLundensis projekt, inklusive vår kvicksilverbehandling mot kronisk bronkit och KOL.

PharmaLundensis har även erhållit intresse för vår småskaliga rening av antibiotikautsläpp med EcoFilter från ett nytt sjukhus. Detta projekt ligger mycket väl i tiden, då många nu har insett farorna med att släppa ut tonvis med antibiotika orenat i naturen. Såvitt vi känner till finns det ingen annan som lyckats ta fram ett fungerande system för småskalig antibiotikarening av sjukhusens avfallsvatten. Jag bedömer att EcoFilter för sjukhus har en mycket lovande framtid, även om man måste förstå att inom sjukhusvärlden går inget snabbt. Potentialen är dock mycket stor, med hänsyn till att det finns närmare 100 sjukhus i Sverige som alla släpper ut stora mängder antibiotika. PharmaLundensis har ett brett patentskydd för vårt EcoFilter system, både i Sverige och de nordiska grannländerna.

Med vänliga hälsningar

Dr Staffan Skogvall

VD

Läs mer hos Cision
Read more about PharmaLundensis AB