Press release from Companies

Published: 2017-03-30 10:10:37

Alzinova AB: Alzinova tilldelas EU finansiering

Europeiska kommissionen har, i mycket hård konkurrens, beslutat tilldela Alzinovas projekt “Novel Immunotherapeutic Vaccine for the Treatment of Alzheimer’s Disease (IMMOVA)” finansiering inom programmet Horizon 2020 SME Instrument, steg 1. Bidraget uppgår till €50,000. 

Syftet med steg 1 av IMMOVA-projektet är att utarbeta en Affärsplan för den fortsatta kliniska utvecklingen och kommersialiseringen av ALZ-101 – en unik terapi som designats som ett sjukdomsmodifierande vaccin mot Alzheimers sjukdom. Projektet ligger helt i linje med företagets prioriteringar att redan under nästa år börja utvärdera vaccinet på patienter.

Bolagets målsättning är att efter slutfört projekt ansöka om SME Instrument steg 2 för att delfinansiera den första kliniska studien på människa. Steg 2 ger möjlighet till bidrag i området €500,000 - €2,5 miljoner.

-Vi är väldigt glada för detta positiva besked, säger Per Wester, VD på Alzinova AB. Det innebär att vi fått ytterligare bekräftelse på att vår forskning håller högsta internationella kvalitet, genom den granskning som nu gjorts av oberoende experter inom området. Faktum är att vår ansökan erhöll en mycket hög scoring. Gott och väl över godkännandegränsen. Vidare betyder det att vi kommer erhålla bästa kvalitativa support för att förbereda ALZ-101 inför kommande klinisk prövning på människa. Förutsättningarna att vi även lyckas med att erhålla finansiering i steg 2 inom detta program har nu tydligt ökat och i så fall kan vi räkna med att en stor del av kostnaden för den kliniska fas-1-studien är säkrad.

För ytterligare information om Alzinova, vänligen kontakta:

Per Wester – VD
Telefon: +46 70 837 44 33
E-post: per.wester@alzinova.com

Denna information är sådan information som Alzinova AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 30 mars 2017.

Om Alzinova AB

Alzinova AB (556861-8168) bedriver forskning och utveckling av läkemedel för behandling av Alzheimers sjukdom – en av våra största folksjukdomar mot vilken effektiv behandling saknas. Bolagets patenterade teknologi möjliggör utveckling av nya terapier med potential att med stor träffsäkerhet angripa de skadliga ämnen som är centrala för sjukdomens uppkomst. Alzinovas fokus är utveckling av ett vaccin som ett långverkande läkemedel för behandling och förebyggande av Alzheimers sjukdom. Vaccinet är under preklinisk utveckling för förberedande inför studier i människa. Bolaget bedriver även utveckling inom diagnostik avseende sjukdomen. Alzinova är grundat av forskare som verkat vid MIVAC forskningscenter inom Göteborgs universitet och av GU Ventures AB.

Läs mer hos Cision
Read more about Alzinova AB