Published: 5/14/2018 10:35:09 AM

This is a news from the Finwire news agency Disclaimer


Finwire about Follicum AB: Follicums diabetesprojekt framskrider enligt plan

Forskningsbolaget Follicums diabetesprojekt framskrider enligt plan och bolaget har skickat in en förstärkt patentansökan. En stor mängd resultat har bearbetats för att komplettera den ansökan som skickades in i början av maj 2017. Resultaten är entydigt positiva och visar att den nya peptidklassen har potential att bli ett värdefullt komplement inom behandling av diabetes. Det framgår av ett pressmeddelande.

Follicum har identifierat en ny klass av peptider som ökar insulinsekretionen i flera experimentella modeller. Ett antal nya peptider inom denna klass har tagits fram i syfte att optimera önskvärda egenskaper. Flera av de nya peptiderna inducerar en förbättrad insulinfrisättning och insulinfrisättningen potentieras dessutom med ökande glukoskoncentration i in vitro-försök.

Potentialen hos peptiderna som läkemedelskandidater har också bekräftats i glukostoleranstester där de har en glukossänkande effekt hos försöksdjur. Dessutom har peptiderna visats kunna fördröja insjuknandet i en djurmodell för typ 1 diabetes. De experimentella studierna genomförs framför allt i samarbete med Follicums nätverk vid Lunds universitet.

Nästa milstolpe inom diabetesprojektet är att välja en läkemedelskandidat vid årsskiftet 2018/2019 för att därefter avancera denna mot kliniska prövningar.

Read more about Follicum AB