Published: 10/24/2018 11:41:22 AM

This is a news from the Finwire news agency Disclaimer


Finwire about SealWacs AB: Sealwacs sensor kommer ut till försäljning inom kort - vd

Sensortillverkaren Sealwacs vd Sören Sandström presenterade bolaget vid Teknikdagen i Göteborg på onsdagen. Bolaget utvecklar en sensor för kvalitetskontroll av svetsfogar i tillverkningen av plastpåsar på rulle.

Efter andra kvartalets utgång har utvärdering av bolagets sensor pågått under realistiska produktionsförhållanden. Problem och avbrott, som en följd av såväl felaktigt handhavande som produktrelaterade fel har upptäckts och korrigerande åtgärder har vidtagits.

Tillverkningen av plastpåsar sker i mycket hög hastighet, det kan tillverkas en mil plastpåse i timmen. Branschen har låga marginaler och tyngs av stora kassationer, vilket kostar pengar.

"Vi har inga signaler om att någon försöker lösa problemet på samma sätt som vi gör", säger Sören Sandström. Han förklarar att det räcker med att 90 procent av de dåliga svetsfogarna upptäcks för att tillverkarna av plastpåsar ska nå god lönsamhet.

Det finns ett tiotal tillverkare av svetsstationer i världen. En produktionslinje bedöms vara en investering på 5 till 15 miljoner kronor. Det finns tusentals producenter av plastpåsar, varav omkring 20 i Skandinavien.

Produkten är CE-märkt och bolaget lämnade i våras in patentansökan. Larmsystemet har det senaste halvåret utvecklats tillsammans med två plastpåstillverkare.

"Vi har goda förhoppningar om att den här produkten snart är kommersialiserad", säger Sören Sandström och tillägger att sensorn "kommer ut till försäljning inom kort".

Bolaget har ännu inga intäkter och rapporterade en förlust på 0,7 miljoner kronor i andra kvartalet.

Read more about SealWacs AB