Publicerat: 2019-04-05 12:50:52

Detta är en nyhet från nyhetsbyrån Finwire Disclaimer


Finwire om STENOCARE A/S: Cannabisselskabet Stenocare gør sig klar til europæisk milliardmarked i løbet af 2019 - interview

Inkognito i en bygning lidt uden for København huserer det medicinske cannabis-selskab Stenocare. Foruden en efterspurgt kapselversion af produktet, så satser selskabet på at bruge 2019 på at blive klar til at gå ind på flere europæiske markeder, fortæller adm. direktør og stifter Thomas Schnegelsberg i et interview med Finwire.

Sundhedsministeriet vurderer, at over 1.400 patienter i Danmark er blevet behandlet med medicinsk cannabis i løbet af de første 14 måneder af den danske forsøgsordning, der startede i januar 2018 - hvilket er væsentligt mere end hvad ministeriet havde ventet.

Men når nye markeder skal åbnes, vil det altid være forbundet med store udfordringer, fordi det er nyt for alle - særligt når man arbejder inden for et område, der tidligere blev forbundet med kriminalitet, fortæller direktøren for Stenocare, som var blandt de første, der fik godkendelse.

"Der var jo ikke nogen i Danmark, der vidste noget om medicinsk cannabisproduktion. For hvis man gjorde det, så skulle man jo faktisk være på vej i fængsel, så derfor kunne vi ikke ringe til nogen og spørge om hjælp," fortæller Thomas Schnegelsberg.

Det er nyt for de nye virksomheder, der er sprunget op i kølvandet på det nyskabte, legale marked, nyt for lægemiddelstyrelsen og sågar tolderne, som ikke har toldkoder, der passer til produkterne.

For Stenocare har produkternes art også betydet, at adresserne på både hovedkvarteret og den nye fabrik i Jylland hemmeligholdes for offentligheden, for ikke at få "ubudne gæster".

Startede som frustrerede pårørende
Har man været pårørende til et menneske i smerte, så er der intet man drømmer mere om, end at finde en måde at lindre smerten på. Sådan startede rejsen også for de tre stiftere af Stenocare, Rolf Steno, Søren Kjær og CEO Thomas Schnegelsberg.

"Lang tid før vi fik idéen, har vi alle prøvet at være pårørende til nogen i vores nære familie, som har været meget syge, og som har fået glimrende behandling, men på et tidspunkt havde smerter og manglede lindring, som de ikke kunne få ad den traditionelle vej," fortæller direktøren.

"Her kunne medicinsk cannabis have været en mulighed, men det var jo dengang ulovligt," tilføjer han.

Da Folketinget i september 2017 vedtog, at ordningen ville falde på plads, havde de tre derfor allerede arbejdet i nogle måneder på at blive klar til at få godkendelsen blandt de allerførste, såfremt forsøgsordningen blev vedtaget.

Stenocare skulede mod Canada, der er verdens førende legale cannabismarked og fandt sig en partner, Canntrust, i landet, da Lægemiddelstyrelsen 1. oktober 2017 gav en deadline på 22 dage til, at alle selskaberne skulle aflevere deres ansøgning, for at blive blandt de første med godkendelse, når dørene blev slået op 1. januar 2018.

"Så vi købte nogle flybilletter og så fløj vi til Canada. Om dagen var vi på fabrikken og lærte en masse, og om aftenen tog vi tilbage til det hus vi havde lejet, og skrev vores 160 siders lange ansøgning til de danske myndigheder,"

I Canada er der 144 producenter af medicinsk cannabis.

Stenocare importerer og sælger i dag cannabisolie fra partneren Canntrust og venter i skrivende stund på at få tilsendt stiklinger fra Canntrust, så produktionen kan begynde på dansk jord.

Næste stop - Europa
Kigger direktøren i kalenderen for resten af 2019 ventes der blandt andet at kunne blive lanceret en cannabiskapsel, måske allerede til sommer. Kapslen er ret efterspurgt blandt danske læger, særligt til patienter for hvem olien er vanskelig at dosere, og er allerede udbredt i blandt andet Canada.

Inden for dette kalenderår regner selskabet desuden med at køre sig i stilling til at træde ind på andre europæiske markeder.

"Vi afsøger lige nu de forskellige lande, og finder ud af hvor langt de er. Lovgivningsmæssigt er det lidt en jungle. Men i løbet af det her år, er vi sikre på, at vi har en virkelig solid udrulningsplan, som vi efterfølgende vil begynde at eksekvere på," siger Thomas Schnegelsberg.

"Legaliseringsbølgen fra land til land, vil gå hurtigere og hurtigere," tilføjer han og peger på, at i lande som Tyskland, Italien, Portugal og Polen, hvor medicinsk cannabis allerede er legalt, er der begyndt at være stor efterspørgsel.

Ifølge Prohibition Partners" cannabisrapport har det europæiske marked potentiale til at nå en værdi på 58 mia. euro i 2028, hvis alle europæiske lande indfører fuld lovlighed. Stenocares eget og mere konservative bud er dog på 30 mia. euro inden for fire til seks år.

Ved børsnoteringen på vækstbørsen Spotlight i oktober sidste år, lå tegningskursen på 8,8 kroner. Fredag handles den 1,5 procent oppe til 16,70 kroner.

Läs mer om STENOCARE A/S