Reports

Published: 2024-02-22 09:12:00

Aixia Group: Bokslutskommuniké 2023

Mölndal                                                                                      2024-02-22

Finansiell översikt koncernen

Finansiell översikt koncernen (TSEK) 2023 2022 2023 2022
Helår Helår Kvartal 4 Kvartal 4
Nettoomsättning 107 809 156 113 27 392 31 009
Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) 935 5 760 35 672
Rörelseresultat (EBIT) -4 047 1 972 -2 039 -274
Resultat efter skatt -3 901 1 281 -1 613 -344
Resultat per aktie efter skatt (SEK) -2,48 0,81 -1,02 -0,22
Antal aktier 1 576 000 1 576 000 1 576 000 1 576 000

Under Q4 tar Aixia den största affären i bolagets historia, värde 185 MSEK.
Vi kickstartar även 2024 med att göra en betydande vinst i januari. Nu vänder det!

2023 blev ett utmanande år för Aixia med tanke på den globala lågkonjunkturen och en tidskrävande juridisk process med CGI som belastade vårt resultat och påverkat organisationen med mycket extraarbete. Den revolutionerande utveckling inom artificiell intelligens (AI) som vi alla upplevde under 2023 ledde också till att många företag avvaktade med sina investeringar. Den avvaktande hållningen syftade till att ge utrymme för en djupare förståelse av AI-teknologins potential och dess inverkan på framtida strategier. Många ledningsgrupper och styrelser har varit tvungna att först sätta sig ner och analysera vad genombrottet av den nya teknologin har för påverkan av deras respektive organisation och verksamhet mitt i en lågkonjunktur. Nu ser vi effekten av analyserandet och vi ser att investeringsviljan inom AI är enorm. Trots dessa hinder har Aixia lyckats åstadkomma betydande framgångar som positionerar företaget starkt inför framtiden. Q4 har varit förlösande och vi kan redan nu se att 2024 kommer bli det starkaste året i bolagets historia.

Omsättningen Q4 uppgår till 27,4 MSEK (31 MSEK samma period föregående år). För helåret 2023 uppgår omsättningen till 107,8 MSEK (156,1 MSEK samma period föregående år). Även Q4 är delvis påverkat av långa leveranstider men vi börjar se stora förbättringar även där. Under Q4 har vi stängt sex miljonaffärer där några är leverans och fakturering i H1 2024, inte minst den största på 185 MSEK. Vi gör också tre affärer som bygger på Generativ AI. I januari 2024 tar vi dessutom vår största tjänsteaffär inom datacenter för AI.

Årliga återkommande intäkter (ARR) från den löpande verksamheten ökar med 8 % och uppgår till 28,3 MSEK (26,2 MSEK samma period föregående år).

Bruttomarginalen för den löpande verksamheten ökar med 47,5 % och landar på 43,7 % (29,6 %).

EBITDA landar på 935 TSEK (5,7 MSEK). Under 2023 har vi haft en stor ökad kostnadsmassa för vårt namnbyte och de juridiska kostnader som kopplas till rättstvisten med CGI. Under Q4 har vi genomfört ett sparpaket som vi ser effekten av i 2024.

Koncernens resultat per aktie Q4 2023 landar på -1.02 SEK (0,22 SEK samma period föregående år).

                                                  Kalendarium

DELÅRSRAPPORT Q1 2024:                       BOLAGSTÄMMA 2024:

23 april                                                           25 april

VD har ordet:

I Q4 tar Aixia den största affären i bolagets historia, värde 185 MSEK. Ett bevis på att vi är ledande inom AI.

2023 blev en utmanande period för Aixia med tanke på den globala lågkonjunkturen, en tidskrävande juridisk process med CGI. Det belastade vårt resultat och större delen av året är fortfarande påverkat av komponentsbrist och långa leveranstider – en eftersläpning från pandemin. Men vi startar 2024 med att göra en betydande vinst i januari. Och vi kommer att göra det bästa året någonsin. Äntligen har det vänt och vi befinner oss på helt rätt marknad. Nu är AI det alla vill ha och vi ser fram emot exceptionella framgångar.

Under 2023 bevittnade vi ett monumentalt genombrott av artificiell intelligens (AI) som har definierat ett nytt paradigmskifte för teknologi och innovation. Utveckling har inte bara öppnat upp nya möjligheter utan har också markerat början på en period av omfattande investeringar inom AI-teknologi under de kommande åren. Som VD för Aixia, en ledande aktör inom AI-lösningar, är jag förväntansfull över de möjligheter och utmaningar som denna nya era erbjuder och hur detta kan påverka oss positivt.

Aixia har länge varit i branschens framkant, tack vare vår breda och djupa kompete ns inom AI och relaterade teknologier. Vår långa erfarenhet av att erbjuda kompletta lösningar har gett oss en unik position på marknaden, särskilt när det gäller GPUbaserade plattformar som till exempel Nvidias DGX-system. Dessa system står i centrum för vår strategi att möjliggöra kraftfull AI-utveckling för våra kunder, vilket ger dem de verktyg de behöver för att förverkliga hela potentialen av AI i sina verksamheter. 

Vår expertis sträcker sig bortom hårdvarulösningar. Vi har också en djup förståelse och omfattande erfarenhet inom konsultation, rådgivning, design och implementering av skräddarsydda AIlösningar. Vårt team av experter hjälper våra kunder att förstå sina specifika behov och se till att AI-lösningarna är perfekt anpassade till kundens affärsmål. Vi erbjuder löpande stöd och utbildning för att säkerställa att kunden maximerar sin investering. Detta innebär att vi kan erbjuda våra kunder en helhetslösning som omfattar allt från den initiala konceptualiseringen till den fullständiga implementeringen och integrationen av AI inom deras verksamheter.

Aixia är en Nvidia DGX Elite-partner och har designat och byggt några av de största DGX-systemen, specialiserade på AIutveckling i Skandinavien.

En av våra mest betydande innovationer är vår mjukvarulösning AiQu och dess komplement AiQu Edge. I linje med den otroligt snabba utvecklingen av artificiell intelligens (AI) och djupinlärning har hanteringen och optimeringen av resursanvändning blivit alltmer utmanande. Här kommer AiQu, utvecklat av oss på Aixia, in som en game-changer. AiQu är ett mångsidigt verktyg designat för att maximera effektiviteten av AI-initiativ inom organisationer. Den tar itu med de nya utmaningarna som uppstått på grund av en explosion av GPU-baserade system inom AI-utveckling. Genom att undvika fallgroparna med överallokering av resurser och autonomt hantera jobblaster säkerställer AiQu att kundernas investeringar i både hårdvara och personal inte bara används utan också optimeras. Denna smarta allokering leder till konkreta kostnadsbesparingar.

Dessa plattformar utgör grunden för vårt unika koncept inom AI för industrin.

Vårt koncept ”AI för Industri” bygger på visionsbaserad AI, där datorer och maskiner utrustas med kameror och AI-algoritmer för att se, analysera och agera på visuell information. Det håller på att revolutionera tillverkningsprocesser och effektiviteten i fabriker världen över.

Aixia befinner sig i framkant och arbetar med att hjälpa företag att dra nytta av de enorma möjligheter som visionsbaserad AI erbjuder. Genom att implementera AI-drivna visionssystem kan fabriker automatisera och förbättra processer såsom kvalitetskontroll, sortering och förpackning. Det resulterar i snabbare produktionstider och minskade kostnader. Visionsbaserad AI kan även hjälpa till att minska mänskliga fel och öka produktens kvalitet genom att identifiera defekter och avvikelser i realtid. Vi har idag ett flertal implementerade lösningar och effekten hos kunderna är påtaglig.

Ett annat spännande område inom AI, som tog ordentlig fart under andra halvan av 2023, är generativ AI och dess tillämpningar, särskilt i kombination med Microsofts Open AI-teknologi. Denna teknik har potential att revolutionera hur vi skapar och interagerar med digitalt innehåll. Chatbotar, som en specifik tillämpning av AI, har genomgått en otrolig utveckling, drivet av framstegen inom generativ AI. Dessa botar kan nu erbjuda mer naturliga interaktioner. Aixia är även här i framkant för att integrera dessa avancerade chatbotar i lösningar för våra kunder. 

Aixia – en ”one stop shop” för dina AI projekt.

Aixia utmärker sig inom AI-branschen genom att ha kapaciteten att förvandla en AI-idé till en fungerande lösning helt på egen hand, utan behov av att involvera externa leverantörer eller partners.

Den unika förmågan grundar sig på vår långa erfarenhet och djupgående expertis inom artificiell intelligens och maskininlärning, från datacentret och mjukvaruutveckling till applicerad AI.

Framtiden för AI är otroligt lovande, och med de genombrott vi såg under 2023 står det klart att de kommande åren kommer att präglas av betydande investeringar inom detta område. Aixia står redo att leda vägen, med vår djupgående kompetens, innovativa lösningar och beprövade erfarenhet. Vi är här för att hjälpa våra kunder att utnyttja kraften i AI och för att förverkliga deras ambitioner och driva framgång i den digitala eran.

Tillsammans står vi inför en framtid där AI inte bara kommer att forma hur vi gör affärer utan också hur vi lever våra liv. Aixia är stolta över att vara i framkant av denna transformation, och vi ser fram emot att fortsätta vara en betrodd partner till våra kunder när vi navigerar i detta spännande landskap tillsammans. Nu har det lossnat och nu kör vi.

//

Mattias Bergkvist, VD

FÖR MER INFORMATION /

Kontakta bolaget:

Mattias Bergkvist, VD

Telefon: 031-762 02 40

info@aixia.se

www.aixia.se

Denna information är sådan information som Aixia Group AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-02-22.

Aixia är ett AI/IT-bolag med säte i Mölndal som ingår i koncernen Aixia Group AB (publ). Aixia har sedan 2007 bedrivit verksamhet inom uppbyggnad och utveckling av AI/IT-infrastruktur vilket omfattar bl.a. AI/Deep Learningplattformar datacenter, säkerhet, management, hosting, nätverk & kommunikation och backup/DR. Bolaget levererar tjänster inom tre affärsområden; IT-drift, IT-konsulter samt IT-produkter och har i dagsläget omkring 120 kunder fördelade över flera olika branscher.

Läs mer hos Cision
Read more about Aixia Group