Press release from Companies

Published: 2024-02-27 08:00:00

Comintelli AB: Comintelli AB: Bokslutskommuniké Januari – december 2023

Finansiell sammanfattning

Koncernen Comintelli, inklusive moderbolaget Comintelli AB, org. nr. 556593-4907, offentliggör härmed Bokslutskommunikén för räkenskapsåret januari - december 2023.

VD har ordet: Nära lönsamhet genom ökad skalbarhet

När vi nu stänger böckerna för 2023 sammanfattar vi ett mycket aktivt år för oss som bolag. Utöver att vi ökat våra årligen återkommande intäkter (ARR) till 29 miljoner har vi också stärkt skalbarheten i affären genom förvärvet av Cipher och den fortsatta överflyttningen av kunder till vår SaaS-plattform Intelligence2day®.

Förstärkt fokus på lönsamhet

Vår förflyttning mot förbättrad operativ effektivitet, lönsamhet och ett starkare fokus på marginaler fortsätter. Under 2023 har kostnader om drygt 7 miljoner bokförts till följd av förvärvet av tillgångar från Cipher. Justerat för detta landar vår kostnadsförbrukning på runt 30 miljoner. Ett av våra viktigaste nyckeltal, ARR, stiger med 23 % till 29 miljoner och vi tar därmed ett stort kliv mot break-even och lönsamhet i bolaget. Det är en viktig milstolpe som skulle ta vår finansiella styrka till en ny nivå och ytterligare stärka vår position och handlingskraft på marknaden för Market & Competitive Intelligence (M&CI).

Stark nyförsäljning under Q4

Det känns positivt att konstatera att nyförsäljningen under fjärde kvartalet överträffade våra förväntningar. Vi tecknade avtal med sex nya kunder, varav två valde att migrera från Cipher K360. De nya kunderna har en bra matchning med våra målsegment och tecknar avtal till ett högre snittpris än de vi kommunicerat i tidigare rapporter, ett starkt kvitto som ger oss trygghet i att vi fokuserar på rätt kunder.

I en alltmer konkurrensutsatt M&CI-marknad är vi övertygade om att det är vår innovationsförmåga och höga tekniska nivå som differentierar oss. Den starka nyförsäljningen under det fjärde kvartalet visar att vi har en unik produkt som skapar tydliga värden för våra kunder.

Per sista december har vi en total kundbas på 79 företag, varav hälften finns i Nordamerika. Vi ser en stor potential för fortsatt tillväxt både i vår befintliga kundbas och i våra målsegment, Energi & Kemi, Pharma & Hälsovård, IT & Tech, samt Tillverkning.

Accelererad resa mot SaaS

Affärsmodellen för SaaS har varit stabil även i en osäker makroekonomisk miljö, då merparten av våra intäkter är återkommande. Vår nya SaaS-plattform Intelligence2day® har stor betydelse för oss som bolag och våra kunder. Den har dels gjort det möjligt för oss att utveckla avancerade AI-funktioner i mjukvaran, men också skapat betydande effektivitets-, skal- och kostnadsfördelar.

De 23 kunder som konverterat från förvärvet av Cipher samt de 8 nya kunderna drivs på SaaS-plattformen, som därmed hanterar 62 % av våra kunder och står för 58 % av vår ARR.

Comintellis migrering av befintliga kunder till Intelligence2day® är ett huvudfokus för oss och kommer att accelereras under de närmaste 12 månaderna. Implementeringen av SaaS-strategin kan leda till en något högre churn än tidigare på grund av en mer restriktiv hållning till kundanpassningar.

Sammanfattning inför 2024

Det känns tryggt att gå in i 2024 med styrkan från 2023 i ryggen. Inför 2024 har vi vidareutvecklat vår övergripande strategi, med ett ökat fokus på långsiktig skalbarhet och lönsam tillväxt.

Den ökade nyförsäljningen under det fjärde kvartalet bekräftar att vi har rätt strategi och team på plats för att nå våra ambitiösa mål. Vi har ett starkt kommersiellt läge. Rätt exekvering tillsammans med vår skalbara affärsmodell kommer skapa ökande värden för våra aktieägare på både kort och lång sikt.

Kommentarer till resultat och finansiell ställning

Koncernen

Oktober - december 2023

Intäkter

Koncernens totala intäkter i det fjärde kvartalet uppgick till 9,0 mkr (8,7 mkr). Flera större kundavtal förnyades i kvartalet och då bl. a ett licensavtal som förlängdes i tre år och ett annat licensavtal som förlängdes i två år. I kvartalet var det en ovanligt hög nivå på icke repetitiva intäkter, 0,8 mkr, bl. a projekt för SaaS-migrering och betald pilotkund. 

Under det fjärde kvartalet vanns sex nya kunder vilket genererade 2,2 mkr i ny ARR. Det genomsnittliga avtalsvärdet var 375 tkr vilket är en ökning mot tidigare nivå. Två av de sex nya kunderna var konverteringar från den av konkurrenten Cipher förvärvad kundbas.

Tre kunder valde att avsluta sina avtal. I december 2023 offentliggjordes att en av bolagets större kunder, ARR 2,8 mkr, valde att inte förlänga och flytta till SaaS.

Råvaror och förnödenheter/förvärvsköpeskilling

I perioden har 0,5 mkr resultatförts som kostnad sålda varor till följd av förvärvet av tillgångar från konkurrenten Cipher.

Omkostnader och resultat

Rörelseresultatet efter avskrivningar, EBITA, uppgick till -0,3 mkr (+0,2 mkr). Efter en låg förbrukningsnivå under det tredje kvartalet ökade aktivitetsnivån under årets sista kvartal bl. a avsättning för rörlig ersättning till följd av vunna kunder.

Valutakurseffekter i rörelseresultatet

Den svenska kronan har i kvartalet stärkts både mot dollarn och euron. I kvartalet uppgick valutakurseffekterna av rörelsekaraktär totalt till -0,1 mkr (-0,2 mkr) varav +0,6 mkr (+0,7 mkr) valutakursvinster av rörelsekaraktär och -0,7 mkr (-0,8 mkr) valutakursförluster av rörelsekaraktär. Valutakursvinsterna av rörelsekaraktär redovisas under Övriga rörelseintäkter och valutakursförlusterna av rörelsekaraktär redovisas under Övriga rörelsekostnader.

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter uppgick vid utgången av kvartalet 4,9 mkr att jämföra med 6,1 mkr i helårsbokslutet 2022. Balansposten består mestadels av resultatförda, men ännu inte fakturerade intäkter, vilket är i enlighet med bolagets redovisningsprinciper för licensförsäljning. I linje med strategin att mer bli ett SaaS-bolag så tecknas färre avtal med löptider överstigande 12 månader.

Räntebärande skulder och eget kapital

Totala räntebärande skulder uppgick vid kvartalets utgång till 3,4 mkr (2,2 mkr). 1,1 mkr av de räntebärande skulderna hänförs till Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB och resterande 2,4 mkr till ett konsortium av aktieägare i samband med finansieringen av förvärvet av tillgångar från Cipher. Genom kvartalets negativa resultat efter skatter, -0,6 mkr, minskar eget kapital i kvartalet från 6,3 mkr till 5,7 mkr.

Kassaflöde

Kassaflödet i kvartalet uppgick till +0,5 mkr (+1,0 mkr). Rörelsekapitalet har minskat med 0,9 mkr och då främst kundfordringar och ”Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter”, vilket påverkat kassaflödesanalysen positivt. Amortering av räntebärande lån har gjorts med 0,1 mkr. Checkkrediten på 2,0 mkr är outnyttjad. Kassa och bank uppgick till 2,4 mkr (6,9 mkr) vid kvartalets utgång.

Januari - december 2023

Intäkter

Koncernens totala intäkter för helåret 2023 uppgick till 32,4 mkr (25,7 mkr). Konverteringen av 23 kunder från av Cipher förvärvad kundbas har resulterat i betydande nya intäkter och medfört en signifikant intäktsökning mot föregående år. Under det tredje kvartalet förnyade en av Bolagets större kunder sitt licensavtal och migrerade i samband med detta till SaaS-plattformen.

Totalt 31 nya kunder vanns under 2023, varav 23 från Cipher förvärvet. Konverteringen av 23 kunder från Cipher har genererat 7,4 mkr i intäkter. Åtta nya kunder har vunnits i den befintliga verksamheten varav fyra i det fjärde kvartalet. Säljresurser allokerades för att säkerställa realisering av förvärvet vilket påverkade nykundsförsäljningen i den befintliga verksamheten under de första kvartalen.

Implementeringen av SaaS-strategin har medfört en restriktivare hållning till kundanpassningar och speciallösningar, vilket har medfört något högre churn än tidigare år. 13 kunder har avslutat sina avtal under 2023. I det fjärde kvartalet valde en av bolagets större kunder, ARR 2,8 mkr, att inte förlänga sitt avtal och flytta till SaaS.

Råvaror och förnödenheter/förvärvsköpeskilling

Under året har 7,3 mkr resultatförts som kostnad sålda varor till följd av förvärvet från Cipher.

Bolaget förvärvade inga fortlöpande kundavtal för direkt överföring i Comintellis verksamhet. Istället förvärvades en ”kundlista” där respektive kund fick möjligheten att själva göra ett aktivt val om man ville teckna avtal för Comintellis produkt Intelligence2day® eller inte. Den ”kundlista” som Comintelli förvärvade har inte tagits upp i balansräkningen som en förvärvad tillgång. Istället har den köpeskilling som uppstått genom att kunder enskilt väljer att konvertera resultatförts som kostnad sålda varor.

Förvärvsavtalet anger att köpeskillingen baseras på konverterat ARR-belopp. Resultatföring av kostnad sålda varor har skett i takt med att intäkten för respektive konverterad kund har resultatförts, i enlighet med Bolagets redovisningsprinciper för intäkter. En förutsättning för att förvärvsköpeskilling skall utgå är att konverterad kund har tecknat avtal på minst tolv månader. Det återstår en (1) konverterad kund med tecknat avtal med kortare löptid än tolv månader. Förvärvsköpeskilling för denna kund blir realitet om kunden väljer att förlänga sitt avtal under 2024.

Omkostnader och resultat

Rörelseresultatet efter avskrivningar, EBITA, uppgick till -7,7 mkr (-2,0 mkr). Året har präglats av realisering av förvärvet av tillgångar från Cipher vilket till största delen genomförts med organisationens egna resurser. 7,3 mkr har resultatförts som kostnad sålda varor till följd av förvärvet. Externa kostnader, bl. a juridiska tjänster, till följd av förvärvet uppskattas till 0,6 mkr. Rörliga ersättningar till följd av försäljnings- och implementeringsarbetet av förvärvet har kostnadsförts med 0,9 mkr. Valutakurseffekterna av rörelsekaraktär uppgick till totalt +0,4 mkr.

Valutakurseffekter i rörelseresultatet

Den svenska kronan har under året stärkts mot dollarn och varit oförändrad mot euron. Under året uppgick valutakurseffekterna av rörelsekaraktär totalt till +0,4 mkr (+1,1 mkr) varav +1,9 mkr (+2,2 mkr) valutakursvinster av rörelsekaraktär och -1,5 mkr (-1,1 mkr) valutakursförluster av rörelsekaraktär.

Kassaflöde

Kassaflödet för helåret 2023 uppgick till -4,5 mkr (+2,9 mkr). Av total hittillsvarande förvärvsköpeskilling på 7,3 mkr till följd av från Cipher förvärvad kundbas har 6,8 mkr betalats. Detta har skett dels genom förskottsbetalning under det första kvartalet dels genom betalning under det tredje kvartalet. Förvärvet delfinansierades genom lån på 2,0 mkr från ett konsortium av befintliga aktieägare. Rörelsekapitalet och då främst de kortfristiga skulderna (bl. a leverantörsskulder, obetalda förvärvskostnader och rörliga ersättningar till följd av förvärvet av Cipher) har ökat med 2,4 mkr vilket påverkat kassaflödesanalysen positivt. Amortering av räntebärande lån har gjorts med 1,1 mkr. Checkkrediten på 2,0 mkr är outnyttjad. Kassa och bank uppgick till 2,4 mkr (6,9 mkr) vid periodens utgång.

ARR (årligen återkommande intäkter)

ARR ökar till 29,0 mkr, motsvarande 22,8 %. Ökningen 22,8 % beräknas som ARR-värdet i december 2023 (29,0 mkr) jämfört med ARR-värdet i december 2022 (23,6 mkr).  Per det fjärde kvartalet 2023 uppgick ny ARR till följd av förvärvad kundbas från Cipher till 7,6 mkr.

Från och med det andra kvartalet 2023 redovisas ARR i enlighet med en mer gängse ARR-definition för SaaS-bolag. Detta betyder att den senaste månadens repetitiva intäkter multipliceras med tolv för att få årsvärdet, ARR. Samtliga värden i diagrammet nedan är beräknade i enlighet med Bolagets nya ARR-definition.

SaaS-plattformen

Samtliga av de 23 konverterade kunderna från förvärvet av Cipher samt också de åtta nya kunderna i den befintliga verksamheten opereras på Bolagets SaaS-plattform. Genom det betydande tillskottet av kunder från förvärvet ökar andelen kunder som opereras på SaaS-plattformen till 62 % (41 % december 2022) och ARR-volymen till 58 % (18 % december 2022) per årskiftet. Större delen av Bolagets intäkter utgörs av återkommande intäkter.

Moderföretaget

Moderföretagets totala intäkter i det fjärde kvartalet uppgick till 8,8 mkr (8,7 mkr). Under det fjärde kvartalet vanns sex nya kunder och flera stora kundavtal har förnyats. En av Bolagets större kunder valde att inte förlänga sitt avtal och flytta till SaaS-plattformen. Efter en låg förbrukningsnivå under det tredje kvartalet ökade aktivitetsnivån under årets sista kvartal bl. a avsättning för rörlig ersättning till följd av vunna kunder. Rörelseresultatet efter avskrivningar, EBITA, i det fjärde kvartalet uppgick -0,3 mkr (-0,9 mkr) och resultatet efter skatter uppgick till -0,4 mkr (-0,5 mkr).

Moderföretagets totala intäkter för helåret 2023 uppgick till 33,0 mkr (25,4 mkr). Konvertering av 23 kunder från av Cipher förvärvad kundbas har resulterat i betydande nya intäkter under året och medfört en signifikant intäktsökning mot föregående år. Kostnad sålda varor har resultatförts med 7,3 mkr till följd av förvärvet av tillgångar från Cipher. Årets rörelseresultat efter avskrivningar, EBITA, uppgick till  -8,1 mkr (-2,2 mkr) och resultatet efter skatter uppgick till -8,7 mkr (-1,9 mkr). Genom årets negativa resultat efter skatter, -8,7 mkr, minskar eget kapital under året från 13,8 mkr till 5,1 mkr.

Väsentliga risker

Det råder en betydande osäkerhet i omvärlden bl. a till följd av konflikten i Ukraina och Israel/Hamas-konflikten. Koncernen har ingen verksamhet varken i Ryssland, Ukraina eller i Israel med omnejd varför den direkta påverkan av konflikterna är begränsad. Utvecklingen följs dock noggrant i syfte att kunna kontrollera och begränsa eventuella negativa effekter för koncernen.

Flera av bolagets större licensavtal löper ut till förnyelse under räkenskapsåret.

Omedelbar riskexponering rör främst valutarisker i EUR och USD.

Styrelsen föreslår att ingen utdelning görs för räkenskapsåret 2023.

Denna rapport har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor.

Väsentliga händelser under perioden oktober - december 2023

  • Lanserade en ny sammanslagen webbplats, www.comintelli.com, som integrerar de tidigare webbplatserna www.comintelli.com och www.intelligence2day.com.
  • Totalt sex nya kunder vanns vilket genererade 2,2 mkr i ny ARR.
  • Comintellis migrering till SaaS-plattformen har accelererat och vid utgången av kvartalet driftades 58 % (18 % 2022) av ARR-volymen på SaaS-plattformen.
  • En av Bolagets större kunder valde att inte förlänga sitt avtal och flytta till SaaS med en ARR-påverkan med 2,8 mkr som följd.

Väsentliga händelser under perioden januari - december 2023

  • Comintelli förvärvade den 9 januari 2023 den amerikanska konkurrenten Ciphers tillgångar för SaaS-plattformen Knowledge360®.
  • Som delfinansiering av förvärvet av Ciphers tillgångar erhölls lån på 2,0 mkr från ett konsortium av befintliga aktieägare med 1 % månatlig ränta och 5 % uppläggningsavgift.
  • Lanserade nytt, förbättrat användargränssnitt för SaaS-plattformen Intelligence2day®.
  • Lanserade integration mellan SaaS-plattformen Intelligence2day® och Open AI:s generativa AI-teknik.
  • På årsstämman den 24 maj 2023 nyvaldes Markko Vaarnas som vice styrelseordförande.
  • Comintelli utnämndes till ”Strong Performer” i utvärdering av Market and Competitive Intelligence-plattformar av det oberoende IT-analysföretaget Forrester.
  • Comintelli förstärker ledningsgruppen genom tillsättning av två nyckelpersoner för ökad kund- och produktfokus; Christian Bjersér som Senior Vice President, Global Customer Success, och Rania Botani som Vice President, Product Development.
  • Lanserade en ny sammanslagen webbplats, www.comintelli.com, som integrerar de tidigare webbplatserna www.comintelli.com och www.intelligence2day.com.
  • Comintellis migrering till SaaS-plattformen har accelererat och vid utgången av året driftades 58 % (18 % 2022) av ARR-volymen på SaaS-plattformen.
  • En av Bolagets större kunder valde att inte förlänga sitt avtal och flytta till SaaS med en ARR-påverkan med 2,8 mkr som följd.
  • Framgångsrik konvertering av 23 kunder från av Cipher förvärvad kundbas har medfört ny ARR med 7,6 mkr.

Väsentliga händelser efter periodens utgång

  • Lån på 2,0 mkr till ett konsortium av befintliga aktieägare har förlängts i sex månader till den 30 juni 2024. Villkoren bedöms som marknadsmässiga med 1 % månatlig ränta och 5 % uppläggningsavgift.
  • Tecknat ett ettårigt licensavtal med ett nordamerikanskt teknikbolag med ARR värdet 0,7 mkr.

Aktien

Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market.

Kortnamn: COMINT

ISIN-kod: SE0011751569

Antal utestående aktier per rapportdatum: 8 948 332 (8 948 332).

Finansiell kalender

  • Bokslutskommuniké för 2023 offentliggörs tisdagen den 27 februari 2024.
  • Årsredovisning för räkenskapsåret 2023 offentliggörs senast onsdagen den 8 maj 2024
  • Delårsrapport för 2024 års första kvartal offentliggörs onsdagen den 29 maj 2024.
  • Årsstämma för räkenskapsåret 2023 hålles i Kista onsdagen den 29 maj 2024.
  • Delårsrapport för 2024 års andra kvartal offentliggörs onsdagen den 28 augusti 2024.
  • Delårsrapport för 2023 års tredje kvartal offentliggörs torsdagen den 21 november 2024.
  • Bokslutskommuniké för 2024 offentliggörs onsdagen den 26 februari 2025.

Jesper Martell, CEO 

Email: jesper.martell@comintelli.com
Phone: +46 8 6637 600

 

Läs mer hos Cision
Read more about Comintelli AB