Press release from Companies

Published: 2020-12-03 09:44:53

Double Bond Pharmaceutical International AB: DBP International AB: uppdatering gällande BELOPENEM-projektet av Vd:n

Kära investerare,

BeloGal® plattformen är DBP:s huvudteknologi som ni vet, och har legat i grunden för våra första läkemedelskandidater såsom SA-033, SA-042 m.m. Plattformen möjliggör direkt tillförsel av aktiva substanser till aktuella organ och vävnader såsom lever eller lunga. På så sätt utvecklar man nya, mer säkra och effektiva behandlingar för alla möjliga sjukdomar som drabbar lunga eller lever. Exempel på dessa är bland annat olika typer av lung- och levercancer, tuberkulös, lunginflammation, cystisk fibros, KOL m.m. Belogal® plattformen har stor terapeutisk- och marknadspotential och har därför skyddats med två patentfamiljer.

Belopenem projektet startades 2018 då man skapade ett konsortium bestående av Double Bond Pharmaceutical tillsammans med Karolinska Institutet och andra SME från Frankrike o.s.v. Detta konsortium beviljades Eurostars finansiering (https://news.cision.com/se/dbp/r/dbp-har-beviljats-eurostars-finansiering-for-utveckling-av-en-ny-produkt-for-behandling-av-lunginfla,c2576018). Idén var att utveckla en ny, målinriktad antibiotikaformulering med lungan som målorgan efter en IV injektion. Syftet med projektet var således att utveckla en ny och effektivare behandling av lunginflammation baserat på Double Bond Pharmaceuticals läkemedelsadministrationssystem BeloGal® i kombination med den välkända antibiotikan Meropenem. Projektet planerades ursprungligen att pågå i 2 år med början i november 2018. Det skulle resultera i ett färdigställt prekliniskt paket för det nya läkemedlet.

Under dessa 2 år har konsortiet kombinerat plattformen BeloGal® med den välkända antibiotikan Meropenem som resulterade i en ledande formulering av Belopenem. Formuleringen testades och finjusterades efter en serie av biodistributionsstudier, i både möss och råttor för att uppnå överlägsen leverans av Meropenem till lungorna jämfört med den nuvarande standardbehandlingen av Meropenem, via intravenös injektion. Projektet förlängdes för finalisering. Man utför för närvarande en effektivitetsstudie som förväntas att slutföras i mars – april 2021.

Efter slutanalys av resultatet av Belopenem projektet kommer DBP att utveckla nästa strategi för utvecklingen och kommersialiseringen av själva Belogal® plattformen samt produkterna som baseras på den. DBP prioriterar idag utvecklingen av SI-053. Dock finns det en faktisk synergi mellan utvecklingen av SI-053 och BeloGal-baserade produkterna. Det gäller bl.a. regulatoriska frågor och tillverkningsmetoder. Det blir därför enklare för DBP att storsatsa på BeloGal®-kandidater när bolaget får mer tid- och kapitalresurser. Under 2020 kan man konstatera att läkemedelsbranschen har skiftat mer uppmärksamhet på covid-19 relaterade frågor som förefaller naturligt. DBP förbereder en linje BeloGal-baserade, prekliniskt validerade kandidater för nästa fas av utveckling (en förhoppning med potentiella partners). Detta hoppas man att påbörja när situationen med dagens pandemi normaliseras. Marknaden och patienterna är fortfarande i ett stort behov av effektiva och säkra behandlingar mot lung- och levercancer, KOL, lunginflammation m.m.

Följ utvecklingen av vårt dynamiska bolag med många spännande produkter!

Mvh

Igor

____________________________________________________________________

Fullständigt bolagsnamn:        Double Bond Pharmaceutical International AB (publ)
Organisationsnummer:            556991-6082
Aktiens kortnamn:                    DBP B
Aktiens ISIN-kod:                     SE0007185525 
För mer information, kontakta:
Igor Lokot, VD

Hemsida: http://www.doublebp.com/

Maila till: info@doublebp.com

Följ oss på LinkedIn och Twitter!

____________________________________________________________________

Information om Double Bond Pharmaceutical International AB

DBP är ett farmaceutiskt bolag med verksamhet som inriktar sig framför allt på behandling av cancersjukdomar genom en egenutvecklad drug-delivery-teknologi. Bolaget har i juni 2015 beviljats Orphan Drug Designation-status av European Medicines Agency (EMA) för sin första produkt, SA-033, för behandling av hepatoblastom. Double Bond Pharmaceutical har i oktober 2015 förvärvat rättigheterna till Temodex – ett läkemedel registrerat i Belarus för behandling av hjärntumörer. Bolaget har i juli 2016 beviljats Orphan Drug Designation-status av EMA för Temodex/SI-053 (DBPs egna produkt).

Läs mer hos Cision
Read more about Double Bond Pharmaceutical International AB