Reports

Published: 2022-05-05 08:00:00

WntResearch AB: Delårsrapport januari-mars 2022

Väsentliga händelser första kvartalet

  • En patentansökan gällande flera nya kompositioner av Foxy-5 som har förbättrad löslighet och utmärkt stabilitet lämnades in. I första hand, efter beviljandet av patentet, kommer bolagets kommersiella läkemedelssubstans att omfattas av patent under en längre tidsperiod (till 2041), vilket utökar den kommersiella potentialen för Foxy-5.
  • Pernilla Sandwall utsågs till ny VD med tillträde 29 april.

Väsentliga händelser efter periodens utgång

  • Ny tillverkningsmetod av läkemedelssubstansen Foxy-5 beviljades patent av patentmyndigheten EPO, European Patent Office. Patentet träder i kraft i samband med publicering av EPO under tredje kvartalet 2022.
  • Fortsatt fokus på Foxy-5 och fas 2-studien Neofox

Fortsatt fokus på Foxy-5 och fas 2-studien Neofox

Foxy-5 är en unik läkemedelskandidat som kan möta ett stort medicinskt behov genom att motverka cancermetastaser (spridning av cancertumörer) och därmed hjälpa människor till bättre cancerbehandling. Vi lägger nu stort fokus på fortsatt utveckling av Foxy-5 samt att förbereda för den interimanalys som planeras för december i NeoFox-studien.

Som tf VD under första kvartalet under tiden mellan Anders Rabbes avgång 15 feb och Pernilla Sandwalls start 29 april, har det varit inspirerande att arbeta mer operativt med Foxy-5 inom WntResearch. Foxy-5 är en oerhört spännande molekyl som har möjlighet att förbättra behandlingen för flera olika typer av cancersjukdomar. Rekryteringen i den pågående fas 2-studien, NeoFox, har fortsatt under kvartalet inför interimanalysen planerad för december. Vi har också ytterligare stärkt patentskyddet genom en ansökan för nya kompositioner av Foxy-5. Rekryteringen av Pernilla Sandwall gjordes under första kvartalet och vi är nu mycket nöjda över att Pernilla har tillträtt som VD och ser fram emot att arbeta med henne.

NeoFox-studien - kärnan i utvecklingsprogrammet

Vårt primära fokus under första kvartalet var att fortsätta rekryteringen i NeoFoxstudien. Effekten av Covid-pandemin har fortsatt att påverka patientflödet i i både Spanien och Ungern. Detta beror framför allt på att patienterna har för avancerad sjukdom på grund av att de undvikit sjukvårdskontakt under pandemin. Dessutom, i Ungern, beror det också på strukturella förändringar vid behandling av coloncancer i sjukvården. De aktiviteter och åtgärder som har satts in för att stimulera rekryteringen har dock gett ett något mer stabilt patientflöde, speciellt i Spanien där vi också startat upp nya centra. Under första kvartalet rekryterades ytterligare 12 patienter vilket till 31 mars ger totalt 112 randomiserade patienter.

Foxy-5 visar en attraktiv säkerhetsprofil

Cancerläkemedel har generellt svåra biverkningar så det är positivt att Foxy-5 fortsätter att visa en mycket bra säkerhetsprofil i NeoFox-studien. Inga allvarliga biverkningar som kunde relateras till behandling med Foxy-5 har rapporterats under första kvartalet så det fortsätter att se mycket bra ut.

Första data från studien

Vår målsättning är att i december 2022 ha tillräckliga data för att kunna göra en interimanalys av NeoFoxstudien, dvs en första analys av data som genomförs innan datainsamlingen från studien har slutförts, står kvar. Analysen ska kunna ge indikativa data på potentialen hos Foxy-5 för att förebygga sjukdomsåterfall samt ge oss information kring hur många patienter som totalt behöver inkluderas för att uppnå den primära målsättningen i studien. Analysen baseras på uppföljning av ctDNA (cirkulerande tumör-DNA) hos patienter som följts upp minst 6 mån efter operation. Vi har nu påbörjat analyserna för att förbereda för interimanalysen. Data kommer att ge oss möjligheten att följa hur många patienter med återfall, indikerat av ctDNA, vi kommer att ha i kontrollgruppen vilket gör att vi kan bekräfta förväntat antal patienter som behövs för interimanalysen i december.

Utveckling av Foxy-5 och patentportföljen

Under första kvartalet lämnade vi in en patentansökan som täcker nya kompositioner av Foxy-5 med bättre stabilitet och löslighet. Under 2022 kommer vi att fortsätta arbetet med att optimera vår produkt med syfte att ytterligare förbättra läkemedelssubstansens egenskaper med möjlighet till fördelar för patienter och vårdgivare som arbetar med cancer. Vi fick också nyligen ett tillverkningspatent godkänt, vilket ger en lägre kostnad för tillverkning och bättre kvalité på ett framtida läkemedel. Detta gör att både den kommersiella läkemedelssubstansen och tillverkningsprocessen omfattas av patent under en längre tidsperiod (till 2041 resp 2039), vilket utökar den kommersiella potentialen för Foxy-5.

Fortsatt affärsutveckling och dialoger för framtida partnerskap

De aktiviteter som Anders Rabbe initierat med avseende på den vetenskapliga plattformen, kliniska planer samt marknadsundersökningar för att skapa bättre förutsättningar för partnersamarbete fortsätter. Med Pernilla ombord kommer dessa kontakter att utvecklas och arbetet att intensifieras.

Ny ledning i WntResearch

WntResearch jobbar kontinuerligt med att ha rätt kompetens för att driva bolaget framåt. Under första kvartalet arbetade valberedningen med att ta fram förslag på nya ledamöter. De två nya ledamöter som nu föreslås, Christer Nordstedt och Jonas Bergh, har båda har stor erfarenhet och kompetens inom läkemedelsutveckling och onkologi och vi är säkra på att de tillsammans med vår nya VD kommer att stärka bolaget signifikant.

Personligen vill jag tacka för det förtroende jag har haft som tfVD under första kvartalet. Jag lämnar med glädje över VD-skapet till Pernilla som jag vet kommer att ta WntResearch vidare på det bästa av sätt.

Gudrun Anstrén, tf VD 15 februari – 28 april 2022

För vidare upplysningar:

Pernilla Sandwall, VD
Tel: +46 706 306519
E-post: pernilla.sandwall@wntresearch.com

Om WntResearch

WntResearch är ett biotechbolag inom onkologi som utvecklar nya terapier för att motverka utveckling av cancermetastaser. Bolagets forskning är fokuserad mot att studera det kroppsegna proteinet WNT5A, som i vetenskapliga studier visat sig påverka tumörcellers förmåga att förflytta och sprida sig i kroppen. WntResearch läkemedelskandidat Foxy-5 är en peptid som efterliknar WNT5A:s funktion med syfte att minska rörligheten och spridningen av cancerceller och därigenom motverka att metastaser uppstår. Även om dagens cancerbehandling har blivit mer effektiv, finns det inga effektiva sätt att förhindra uppkomsten av metastaser som orsakar cirka 90 procent av alla cancerrelaterade dödsfall. Foxy-5 har en unik verkningsmekanism och har uppvisat en god säkerhetsprofil med få biverkningar i två kliniska fas I-studier. Foxy-5s säkerhet och effekt utvärderas nu i den pågående klinisk fas 2-studien NeoFox, på patienter med tjocktarmscancer i stadium II-III.

WntResearch är noterat på Spotlight Stock Market. För mer information se: www.wntresearch.com

Läs mer hos Cision
Read more about WntResearch AB